Racebeskrivelse  
   

Bengalkatten er en ny racekat i Danmark. Den er unik, fordi den er en hybrid mellem de to arter: tamkatten og den lille vildtlevende og plettede kattedyr, Felis Bengalensis, også kaldet Asiatiske Leopardkat (ALC).

Den asiatiske leopardkat er en lille leopard, som er udbredt i et større område af Asien, mest i jungler, men også på busksteppe, på sletter og i bjerge. Hos de vilde leopardkatte er der stor variation i farver, mønstre og størrelser og bl.a. derfor findes der mange forskelligt udseende bengaler. Leoparden er meget sky overfor mennesker, men ikke direkte aggressiv.

Et af de oprindelige formål med at opdrætte "tamme leoparder" var, at folk måske ville holde op med at købe de smukke pelse, som i Asien fremstilles af ulovligt fangede leopardkattes skind, hvis pelsfrakken lignede købernes eget kæledyr derhjemme!

Udseende
Bengalkatten er en smuk, plettet kat med høj kontrast mellem de sorte pletter eller to farvede rosetter og en lysere baggrundsfarve. Bagrundsfarven kan være alt fra en kølig gul over en knaldende orange til en varm rød, med alle nuancer der imellem. Der findes også de sædvanligvis meget smukke marble varianter, med et markant mønster der er opkaldt efter marmorens kaotiske mønster. En marble bengal findes også i de samme farvenuancer med to eller tre farver der skaber det smukke mønster.

En anden farvevariant er de smukke snebengaler, som også kan være både plettede og marble. Der findes 3 forskellige sne-varianter som har enten blå eller grønne øjne.

Foruden disse godkendte farver findes der yderligere et antal farver, som for nærværende ikke er godkendt. Det kan fx være blå, sort (melanistisk), chokolade og sorell, men også sølv der er en godkendt farve i USA.

Bengalen har en muskuløs, lang og smidig krop med urskovskattens vilde udseende og bevægelser. Den har gode solide knogler og en kraftig hale. Pelsen er ualmindelig blød og mange bengaler har også glitter. Dette er ikke en egenskab nedarvet fra ALC'en, men der i mod fra en af racens stamfædre Tory of Delhi - en plettet kat fundet i Delhi zoo. Glitteret får lyset til at reflektere så det ser ud som om bengalen har fået en omgang guldspray.

Personlighed
Bengalen har en stærk, men blid personlighed og er meget social overfor både mennesker og dyr i hjemmet. Den er legesyg, også som voksen, og knytter sig i den grad til "sine" mennesker, at den helst følger dem alle steder, i og udenfor boligen. Den underholder gerne med "du- kaster-jeg-henter-lege". Den lærer som regel hurtigt at gå i sele og snor, og de fleste elsker at pjaske i vand: de leger f.eks. med vandstrålerne i brusebadet eller hopper måske op i badekarret, helst når der ikke er så meget vand i det. Mange foretrækker friskt vand direkte af vandhanen.

Bengalen er en lynende intelligent, hurtig og meget aktiv kat. Den har en robust psyke og tilpasser sig hurtigt sin familie. Den kan lide, at der sker noget i hjemmet, som den kan tage del i og derfor skal den også helst have selskab af en anden kat eller evt. en hund, som den sagtens kan blive "bedste ven" med.

Børn er absolut ingen hindring, tværtimod, for de er gode til at lege og det er noget, der passer en bengal, der tit får et tæt forhold til børn i familien. Bengalkatten er altså blandt meget andet: glad, kærlig, nysgerrig, "hjælpsom", sjov, venlig, utroligt underholdende, lærenem og opfindsom og det er ikke en kat, der falder i et med tapetet. Den fylder godt i familien og når den er killing og ung, skal der bruges en hel del energi på leg og opdragelse.

 

Socialisering af leopardkattene (ALC'erne)
Der skelnes imellem leopardkatten, de tidlige hybridgenerationer og bengalkatten som racekat. De tidlige generationer af "bengaler" (efter ALC'erne), kaldes Foundation 1, Foundation 2 og Foundation 3. Den såkaldte F4 er den godkendte racekat, nemlig bengalen.

De første bengaler blev opdrættet i USA, hvor det er almindeligt, at racekatte opdrættes i bure i meget store katterier og sådan levede leopardkattene også. De fik ikke megen menneskekontakt, fordi man ikke mente, det var muligt at få nogen særlig kontakt med de sky katte. Men der har de senere år bredt sig en erkendelse af, at selv leopardkattene kan socialiseres meget bedre, hvis de vokser op med mere menneskekontakt end man gav dem før. Denne socialisering af leopardkattene "nedarves" til de kommende generationer, d.v.s. at allerede den "vilde" generation, ALC, videregiver det positive, den har lært om mennesker, til sine killinger. Det forstærkes i de næste generationer og allerede den 4. generation (de godkendte) kan nu fremvise en meget mere social adfærd, end tidligere, forudsat at opdrætterne har været deres opgave voksen.

 

Godkendt racekat
I Danmark findes færre end 400 bengalkatte, inklusive killinger, men racen er i rivende udvikling, såvel hér som i udlandet, for den er blevet meget populær på grund af sit eksotiske udseende og sine fine egenskaber som familiekat. Bengalen er fra 1999 godkendt i Europa af FIFe, sammenslutningen af nationale katteklubber.